szemüveg

Szemüveggel az élet

Szemüveg, jaj, csak azt ne!

Emlékszem, amikor kisiskolás koromban hirtelen ráébredtem, hogy nem látom a függöny szélét olyan élesen, mint korábban. Néztem, néztem és egy idő után ráébredtem, ez mit is jelent, mert a családban többen – köztünk apám is rövidlátók voltak már akkor is. Ahogy nagyapámnak, nagyanyámnak, édesapámnak, úgy bizony nekem is mostantól szemüveg kell. Hát én ennek kislányként, amikor amúgy is épp kezdenek jönni a pattanások, zsírosodik a hajad, változik a tested és épp érdekelnének a fiúk, szóval ennek én egyáltalán nem örültem. Ezzel azt hiszem, sokan így vannak. Felnőtt fejjel persze már egészen másképp látom a világot, hiszen manapság ez egy népszerű kiegészítő, ismerek olyat, aki szimpla, dioptria nélküli pápaszemet visel, mert tetszik neki. Hát egészségére. Tény, hogy a szemüveg divat 2018 évében más, mint 2013-ban, de azért, aki igazán rászorul, még mindig hosszútávra csináltat és nem váltogatja a keretet minden évben.

Szemüveg választás

Amióta felelős felnőtt vagyok, természetesen ezt is saját magam intézem. Mivel elég erős a szemem, mindig, mire kidobnék egy okulárét, már kezdhetem elölről az irodalmazást, mert a korábbi ismereteim elavulnak. Általában megnézem, hol kaphatók épp szemüvegek olcsón a lakóhelyem táján vagy hol is van esetleg szemüveg akció. Az a jó, hogy valami mindig van, a nagyobb láncok állandóan versenyeznek egymással, úgyhogy a végső szemüveg árak mindig valami kedvezmény igénybevételével jönnek ki. Mivel nekem erősebb a szemem, így figyelnem kell a szemüveg lencse árak különböző összetevőire is, hogy vékonyított, sötétedős, karcmentes-e a lencse, ez persze mind mind csak drágítja majd a végeredményt. Még jó, hogy multifokálisra meg bifokálisra nincs szükségem. (Még.) És akkor ehhez jön a keret. Ezen mindig jókat szoktam mosolyogni, mert másfél dioptriával még csak csak elmegy, hogy odaállsz a tükör elé és nézegeted magad az üveglencsével, hogy tetszik, nem tetszik az arcodon a próbált keret, de könyörgöm, négyes-ötös szemmel? Hát a kinyújtott ujjaimat nem látom, nemhogy a tükörben a saját arcom! Szóval én ilyenkor mindig viszek magammal valakit, amúgy is ők nézik majd sokat. Persze nyilván segítenek az eladók is, de valahogy jobban esik, ha ismerős, barát vagy családtag segít ilyenkor, meg akkor már jó „buli” is az egész.

Szemüveg karbantartása

Na, ha most valaki hasonló cipőben jár, mint én, és a szemüveg, amit vesz magának évekig lesz használatban, annak érdemes biztosítást kötnie. Egy százezer forintos szemüveg igenis legyen garanciális, ha bármi baja esne. Ha nem lenne otthon – nekem mondjuk, már van vagy öt is – vegyünk egy tokot is. Egyrészt van komoly, cuki és vicces is, szinte, mint a mobiltokoknál, ma már bármilyet rendelhetsz magadnak, hogy kifejezze a személyiségedet. Másfelől a szemüveg ilyen védelme sokat hozzátesz, hogy hosszú legyen az élettartama és kellemes legyen használni. Karcállás ide vagy oda, ha végighúzom az üvegen minden nap a lakáskulcsomat, akkor azt már fújhatom. Amire még jó, ha gondolunk, az a tisztítás. Mert a szemüveg, ha még nem hallottátok volna, koszolódik. Rámegy mindenféle az arcunkról, szemöldökünkről, odatelepszik az utca pora, párásodik, megülnek rajta a vízcseppek. Szóval fél életünk azzal telik, hogy mi bőszen törülgetjük a lencsét. Ott sem árt egy értelmesebb törlőbe beruházni, nem valami drágák, elfér a tokban és ebből is kapható mindenféle színű, anyagú, mintázatú, hogy igazán boldogok legyünk.

Szemüveg a minden napokban

Aki régebb óta hordja, tudja, hogy az ember sok apró szokást vesz fel miatta. Vannak a kényszeres törölgetők, vannak, akik állandóan orrnyergükre tolják fel, van, aki meg inkább lejjebb húzza és felette les el. Ha hirtelen kapod oldalra a fejed, számítasz rá, hogy elmozdul, nem ugrasz fejest soha úgy vízbe, hogy élesen látod, mert az azt jelenti, hogy még rajtad van a szemüveg és esténként egyik utolsó mozdulatod lesz, amikor leteszed magad mellé az éjjeli szekrényre.

Van emellett pár apróság, ami miatt lecserélni ugyan nem kell, de érdemes ellátogatni vele az üzletbe, ahonnan vettük. Ebből egy a pogácsa. A pogácsa az a kis szilikon bigyula az orrészen jobbról és balról, amin tulajdonképpen az egész ül. Ezzel két dolog tud történni. Vagy iszonyat koszos lesz, vagy elhagyjuk valahol. Egyrészt ez nem tétel, általában ingyen felszerelnek egy másikat, másfelől időt se nagyon vesz igénybe, mert az egyik legegyszerűbb művelet és bármelyik eladó meg tudja csinálni. Még talán nekünk is menne, hogy történetesen látnánk nélküle, hogy mit is csinálunk. A koszolódás egyszerűen higiéniai okokból baj. Serdülőkorban a bőr gyakran pont a szemüveg vonalában pattogzik ki. Mert megül rajta a zsír, az izzadtság, a város levegőjében terjengő kosz. Érdemes a tisztító folyadékokból ide is spriccelni és jó alaposan tisztogatni vagy akár meg is mosni olykor, főleg ha valakinek érzékeny a bőre. Emellett még előfordulhat az is, hogy túlságosan szorítja a halántékunkat a keret, vagy éppen lötyögni kezdett. Egy nagy változás már új keretet igényel, de azért a száraknak van egy kis holtjátéka. Ha az üzletben a csavarokat szorítják, vagy lazítják, ezen egy picit lehet segíteni. Szintén csak pár pillanatos művelet, de annyival kellemesebbé teszi majd a mindennapokat. Ha ezekre az apróságokra oda tudunk figyelni, hosszútávon megkönnyítjük magunknak az életet!