Alakul a sóder ár

Bizony, hogy alakul a sóder ár és nem is akárhogy és nem is akármennyire. De a kérdés legfőképpen az, hogy mitől? Vajon mi mozgatja a sóder ár alakulását? Vajon a sóder ár folyamatos mozgása összefüggésben lehet például a nyersanyagárakkal, valamint egyéb munkaerőpiaci tényezőkkel, vagy azoktól teljesen függetleneül alakul. Vannak, akik ha sódert akarnak vásárolni, akkor elmennek kocsival oda, ahonnan sódert tudnak hozni és elhozzák. Teszik ezt persze akkor, ha a gépjárművük képes pont annyit szállítani, mint amennyir nekik szükségük van és a teherautó rendelkezik erre vonatkozó engedélyekkel is, erre van vizsgáztatva, vagyis teherautó. Billenős kocsival is lehet persze ilyesmit szállítani, de az nyilván már egy másik árfekvés lesz, amit ki is kell tudni fizetni. A Sóder Ár képzésének része lehet azonban a szállítási- és a fuvardíjak, illetve a teherautók igénybevételének és a sofőrjének a költsége is. No de vessünk egy pillantást arra, hogy a miért is annyi a sóder ár, amennyi.

sóder ár

A sóder ár fajta szerint

A fejezet címe már árulkodik egy picit. Ezek szerint vannak különböző fajtájú építőanyagok, melyeknek a típusa befolyásolja a sóder ár fekvését? Természetesen vannak. Ha jobban belegondolunk, a sóder tulajdonképpen homokos kavics, ahol a homok közé kevert különböző fajtájú kavicsok miatt sokértűvé válik az említett keverék felhasználási lehetősége. Hogy a homokhoz keverünk kavicsot, vagy a kavicshoz teszünk homokot, az tulajdonképpen mindegy, illetve nézőpont kérdése. A sódert tehát osztályozzák, mégpedig a mérete szerint, ami egy átlagérték körüli méretszórást tesz lehetővé, hiszen senki sem tudja azt garantálni nekünk, hogy az sóderünkben lévő kavicsok egytől-egyig 3 mm átmérőjű darabokból állnak. Elérhtő, emberi áron legalábbis biztosan nem! Ez az építőanyag nagyon népszerű és a méretkategóriák leggyakrabban és a legkisebbtől haladva: a 0 és 4 mm közötti, a 0 és a 8 mm közti és a 0 és 16 mm-es sávban elhelyezkedő átlagos méretű kavicsokkal telített homok: http://www.fuvar-oda.hu/soder. Hogy miért ilyen népszerű? Azért, mert kiválóan alkalmas beton keveréséhez, ebből kifolyólag házak, kerítések alapjának, vagy talapzata gyanánt, betonból készült lábazatok céljára, valamint nagyszerűen bevált járdák és kocsibeállók, valamint támfalak készítése során is. Hogy ez mire elegendő? Hozzávetőlegesen egy köbméternyi osztályozott sóder olyan negyed, illetve háromnegyed köbméter beton kikeveréséhez elegendő. Mondjunk átlagosan fél köbmétert és az segíti a becslést is, hiszen a beton elkészítésének még azért cementigénye is van, ami nem kevesebb, mint 2-300kg köbméterenként. Kis odafigyeléssel bő harminc kilónyi cementet azonban megtudunk rajta spórolni köbméterenként. Hogy ez nem befolyásolja-e majd az elkészült beton minőségét, szilárdsági jellemzőit? Dehogyisnem. Kevésbé fog felpattogni a beton felszíne, szilárdabb lesz és még olcsóbb is lesz az egész.

A sóder ár és a beton minősége

A leggyakrabban vásárolt sóderünk természetesen a legkisebb szemeket tartalmazó 0-4mm-es átlagos szemekből álló homokos kavics, de persze a nagyobb mérettartományú osztályok is közkedveltek, mely függ a felhasználásuktól. Az említett osztályra jellemző, hogy szerves anyagoktól mentes keverék, ami kissé agyagos, emiatt iszaposodásra inkább hajlamos. Leginkább habarcs, vagyis a téglák közé összeerősítés céljából malterként használják fel például falazatok vakolására, amit utóbb említett tulajdonsága tesz lehetővé, de előszeretettel kevernek belőle betont is. A sóder ár osztályán belüli nagyobb fokozatból már inkább vásárolnak térkövek lerakásához, vagy aljzatok kiegyenlítéséhez.